|
|
|
Magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően megköti a szabad gyököket, csökkenti a rák kockázatát
Az extraszűz olívaolajból többféle létezik. Minősége függ a növényfajtától, a termőterülettől és az olajbogyó érettségi fokától. A folyékony arany jótékony hatást gyakorol a szervezetre. Szabályozza a koleszterinszintet, így rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesed... |
|
|
|
|
|
|
|
...250 g Pappardelle
25 g ringli
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
4 evőkanál apróra vágott petrezselyem
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1. A felforrósított olajon futtassuk meg a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá az apróra vágott ringlit. Vegyük le a tűzről.
2. ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Mini Fusilli friss paradicsommal és kolbásszal
350 g Mini Fusilli
150 g friss paradicsom
150 g friss kolbász
30 g reszelt parmezán
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
10 g mogyoróhagyma
só ízlés szerint
1. A finomra vágott hagymát pirítsuk meg az extraszűz olívaolajon, m... |
|
|
|
|
|
|
|
Mediterrán étrend - cukorbetegségben
A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei az érrendszeri problémák. A megelőzés egyik eszköze a mediterrán étrend követése lehet.
A növényi eredetű élelmiszerek adják a meghatározó alapot: gabonafélék, friss zöldségek, gyümöl... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Zsírok a cukorbeteg étrendjében
A zsírok fontos energiaforrások, amelyek ideális esetben nem haladhatják meg a napi energiabevitel 30 százalékát (pl. 2000 kcal esetén 64,5 g). Ez vonatkozik a cukorbetegek étrendjére is, miközben - sajnos - hazánkban az átlagos zsiradékfogyasztás ... |
|
|
|
|
|
|
|
A fürdőszobában is kiválóan megállja a helyét
Az olívaolaj kincset érő hatását már az ókorban felismerték. Csodaszernek tartották, mert egyszerre volt az egészség és a szépség forrása. A ,,zöld arany" ma sem kevésbé népszerű - nemcsak a konyhában, hanem a fürdőszobában is megállja a helyét, mint a természetes szépségápolás fontos kelléke.
... |
|
|
|
|
|
|
|
A legnagyobb arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat. Támogatja az idegműködést. A pároláshoz, sütéshez és főzéshez a legalkalmasabb, használhatja salátákhoz és mediterrán ételekhez is. Hideg sajtolással készül. Az extraszűz változatokat keresse!
Repceolaj
Optimális zsírsavösszetétel jellemzi: 60% egyszerű telítetlen zsírsav, 7% omega-3 zsírsav és E-vitamin ... |
|
|
|
|
|
|
|
Tejszínes vagy élesztős arcradír
Készíthetjük tejszín és cukor elegyítésével. H ha 5 dkg élesztőt öszszekeverünk annyi tejföllel, hogy az krémes állagú legyen, és felkenjük az előzetesen megtisztított bőrünkre, majd száradás után ledörzsöljük.
Almapakolás (ránctalanító hatású)
Reszelt almát keverjünk össze tejszínnel vagy tejföllel, kenjük az arcunk... |
|
|
|
|
|
|
|
TÜTTYÖLT RATYLI
Hozzávalók:
- másfél kiló nyersratyli
- egy jókora pese
- 2 csobolyó gönyézde (ha lehet, p... |
|
|
|
|
|
|
|
A francia nők tisztában vannak vele, hogy a legjobb módszer alakjuk megőrzése érdekében, ha élvezik a minőségi étkek zamatát
A francia nők tisztában vannak vele, hogy a legjobb módszer alakjuk megőrzése érdekében, ha a minőségi étkek zamatát élvezik. Például azokét az intenzív ízű sajtokét, amelyekből már egy falatka is elég. A kenyér sem tabutéma náluk, egyszerűen csak ... |
|
|
|
|
|
|
|
...1. A legnagyobb olívaolaj-termelő Spanyolország és Olaszország, s az utóbbi a fogyasztásban is élen jár. Az olaszok számára olyan az olívaolaj, mint nekünk a kenyér.
2. Legalább száz olajfafajtát ismerünk. Mindegyikük egyedi ízű és tulajdonságú gyümölcsöt terem. A mediterrán térségben ez a változatosság különösen markáns; valamennyi régiónak és területnek megvan a saját ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hozzávalók (4 személyre): 3/4 extraszűz olivaolaj 1/4 pohár borecet 1 kiskanál só 1/2 kiskanál bors 1/2 kiskanál mustár 2 evőkanál cirtomlé 8 meghámozott, felkockázott főtt burgonya 1 kis fej finomra vágott vöröshagyma 225 g blansírozott zöldbab...
További hozzávalók:
4 fejessaláta-levél
4 meghámozott, négybe vágott paradicsom
4 keményre... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 3/4 extraszűz olivaolaj 1/4 pohár borecet 1 kiskanál só 1/2 kiskanál bors 1/2 kiskanál mustár 2 evőkanál cirtomlé 8 meghámozott, felkockázott főtt burgonya 1 kis fej finomra vágott vöröshagyma 225 g blansírozott zöldbab...
További hozzávalók:
4 fejessaláta-levél
4 meghámozott, négybe vágott paradicsom
4... |
|
|
|
|
|
|
|
Töltött torták töltelékei
Darálthúsos töltelék
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
20 dkg darált hús,
10 dkg füstölt tarja,
zsír,
fűszerek (só, bors, paprika, oragano, csípős pirosarany)
Elkészítés:
A zsírban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, a szétzúzott fokha... |
|
|
|
|
|
|
|
... Cukorbetegeknek
Zsírok a cukorbeteg étrendjében
A zsírok fontos energiaforrások, amelyek ideális esetben nem haladhatják meg a napi energiabevitel 30 százalékát (pl. 2000 kcal esetén 64,5 g). Ez vonatkozik a cukorbetegek étrendjére is, miközben - sajnos - hazánkban az átlagos zsiradékfogyasztás napi 110-140 g/fő.
Eredetük szerint beszél... |
|
|
|
|
|
|
|
Mediterrán étrend - cukorbetegségben
A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei az érrendszeri problémák. A megelőzés egyik eszköze a mediterrán étrend követése lehet.
A növényi eredetű élelmiszerek adják a meghatározó alapot: gabonafélék, friss zöldségek, gyümölcsök. A mediterrán konyha legnépszerűbb zöldségei: cukkini, padlizsán, különféle színű húsos papriká... |
|
|
|
|
|
|
|
Levesek
Gyümölcsleves
Hozzávalók:
1 db ananászkonzerv (darabolt )
1db barackbefőtt
1 db meggybefőtt
1 cs vanília pudingpor
citromlé
fahéj
szegfűszeg
vaníliás cukor
szerecsendió
kb. 1/2 l tej
Elkészítés:
Az összes gyümölcsöt levével együtt beleöntöm egy lábosba.(A barackot kisebb kockára vágom ). Tes... |
|
|
|
|
|
|
|
Főételek
Rántott csirke
Hozzávalók: 3 db 50-55 dkg-os csirke, 3 tojás, 25 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg liszt, só, zsír, zöldpetrezselyem.
A megtisztított csirkéket megmossuk, ruhával leszárítjuk és feldaraboljuk. Ha a csirke kicsi, négy darabba, ha nagyobb, nyolc darabba vágjuk. A májat és a zúzát a szárnyába tesszük. A májat villával megszurkáljuk, hogy... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
- másfél kiló nyersratyli
- egy jókora pese
- 2 csobolyó gönyézde (ha lehet, pöcörgosi)
- 3 csipet ciháta
Elkészítése:
A nyersratylit fertályórát posvásztjuk, míg csurmot nem enged. Szépen höllyén kipicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot megpeccsent... |
|
|
|
|
|